- Εσθήρ
- I
(5ος αι. π.Χ.). Βιβλικό πρόσωπο. Αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο πολλών εθνικοθρησκευτικών ιουδαϊκών παραδόσεων. Ζούσε στην Περσία μαζί με όσους ομόθρησκούς της δεν επωφελήθηκαν από το διάταγμα του Κύρου για να γυρίσουν στην πατρίδα τους μετά τη Βαβυλώνιο αιχμαλωσία. Ανατράφηκε από τον θείο της, βενιαμινίτη Μαρδοχαίο. Η Ε. έγινε βασίλισσα, όταν ο βασιλιάς Ασσουήρης (ή Αχασβήρος ή Αχασβέρος και κατά τους O’ Αρταξέρξης, που σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών ήταν ο Ξέρξης που βασίλευσε το 486-465 π.Χ. · σύμφωνα με άλλους πρόκειται για τον Αρταξέρξη B’), που είχε αποπέμψει για απείθεια τη σύζυγό του, Αστίν, συγκέντρωσε ωραίες παρθένες για να διαλέξει τη νέα βασίλισσα και επέλεξε ως ωραιότερη την Ε, η οποία δεν αποκάλυψε την καταγωγή της. Μαζί με τον θείο της, Μαρδοχαίο, έσωσε τον λαό της από την εξόντωση που είχε διατάξει ο βασιλιάς, ύστερα από εισήγηση του μοχθηρού αυλικού Αμάν.Εσθήρ. Τίτλος βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης. Αφηγείται πώς σώθηκαν οι Ιουδαίοι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, από τις επιβουλές του πρωθυπουργού τους Αμάν, διαμέσου της E. Οι Ιουδαίοι σε ανάμνηση της σωτηρίας τους, καθιέρωσαν τη γιορτή Πουρίμ την 14η και την 15η του μήνα Αδάρ (Φεβρουάριος). Υπάρχουν δύο μορφές του βιβλίου, μία περιληπτική στα εβραϊκά και μία εκτενέστερη, που έχει διασωθεί στην ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα. Μερικοί χαρακτηρίζουν το βιβλίο ιστορικό μυθιστόρημα. Άλλοι αναζήτησαν σε αυτό βαβυλωνιακές ή περσικές ή ακόμα και ελληνικές επιδράσεις. Η ύπαρξη όμως της γιορτής Πουρίμ, που χρονολογείται περίπου το 160 π.Χ., προϋποθέτει ιστορικό πυρήνα του βιβλίου. Το γεγονός δέχονται σήμερα πολλοί μελετητές της Παλαιάς Διαθήκης. Η κανονικότητα του βιβλίου στην αρχαία Εκκλησία αμφισβητήθηκε από τον Μέγα Αθανάσιο και, αργότερα, από τον Λούθηρο. Το βιβλίο ωστόσο παραμένει στον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης όλων των Εκκλησιών.II
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Γάλλου ζωγράφου και χαράκτη Γκιστάβ Ντορέ, που είναι εμπνευσμένα από την «Παλαιά Διαθήκη», θεωρείται εκείνο που εικονίζει την Εσθήρ, ως βασίλισσα, να εμψυχώνει τους συμπατριώτες της.
(Αστρον.). Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1906. Το φαινόμενο μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι 12,8 και σε απόσταση μιας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο 10,17. Διεθνώς ονομάζεται Ester 622.
Dictionary of Greek. 2013.